Effectiever dan praten? Fight!


 

“Ik mocht mijn werk na de burn-out volledig hervatten. Mijn coach vertelde me dat ik klaar was en me geen zorgen hoefde te maken dat ik terug zou vallen. Maar het lukte niet. Het voelde alsof de handrem erop stond. Ik wilde me voor de volle 100% geven, maar ik vertrouwde mezelf niet meer.”

Na het hersteltraject was deze medewerker niet volledig inzetbaar. Het was duidelijk hoe het zo ver had kunnen komen en gedrag wat ervoor zou zorgen dat deze medewerker niet terug zou vallen werd getraind. Toch voelde terugvallen als een reële optie. Begrijpen waar het misgaat en voornemen hoe te handelen, mocht de situatie zich opnieuw voordoen, is niet altijd voldoende. Begrijpen, oplossen en uitvoeren kan een gevoel van veiligheid geven. Zie het als een soort controlemiddel. Maar wij mensen zijn redelijk onervaren in begrijpen, oplossen en uitvoeren. Zo onervaren zelfs, dat als het er om gaat dit systeem wordt onderdrukt door een veel sterkere variant. De oplossing mogen we in het ouder en dominanter deel van ons brein zoeken.

Mocht een stukje evolutieleer als onderlegger voor deze weblog je interesseren? Lees hier het theoretisch intermezzo »

De schat aan lichamelijke signalen en intuïtie
Veel lichamelijk en emotionele pijnen, burn-out klachten, slapeloosheid enz. zijn geleidelijk ontstaan omdat we vaak redeneren wat we nodig hebben, we denken het vaak te weten. Maar naast denken beschikken wij over andere wijsheid die ons kan adviseren: Onze lichamelijke signalen en onze intuïtie. In plaats van onze schat aan lichamelijke signalen en intuïtie in te zetten, bedenken we hoe we ons leven in gaan richten. Van levenspartner tot opleiding, van woning tot werk. We denken te weten wat goed voor ons is terwijl het lichaam en de intuïtie ons iets anders proberen te vertellen.

Dat onze zin verdwijnt, ons lichaam ongemakken gaat vertonen en onze geest onrustig is een logisch gevolg. 

Effectiever dan praten? Fight!
Praten (taal) bevindt zich in onze neocortex, het jongste systeem van ons brein (zie theoretisch intermezzo). Maar levenservaring, teleurstellingen en trauma’s kunnen in de oudere systemen liggen opgeslagen. Met praten alleen kom je dan niet verder.

xx In het voorbeeld waarmee we deze blog begonnen werd Flexian ingeschakeld om nogmaals met deze medewerker om tafel te gaan. We kozen voor een samenwerking met Davy Wijnands van Limed Sport. Hij spreekt het signaleren van gevaar en het vertrouwen op je verdedigingsmechanisme aan, zonder woorden. Door deze systemen bewust aan te spreken en ermee te werken, voelde de medewerker zich direct erg kwetsbaar en emotioneel. Maar dit veranderde, na 2-3 sessies voelde het aanzienlijk beter. Begrijpen en verklaren lukte niet, maar het lichaam vertelde dat dit dé manier was.

De afspraken bij Davy wisselden af met die bij de consultant van Flexian. De bijdrage in werk en privé werd in kaart gebracht. Deze rol komt voort uit onze mechanieken van gedrag die niet/nauwelijks ontwikkelbaar zijn. Telkens werd deze bijdrage verbonden aan de huidige functie en de lichamelijke signalen die de medewerker eerder had gekregen. We vertelden niets nieuws, maar vertaalden de lichamelijk signalen die voorafgaand aan de burn-out aanwezig waren.

Ook werd er kritisch gekeken naar de huidige teamsamenstelling. Iedere medewerker is onderdeel van een groter systeem: een team, afdeling of organisatie. Wanneer deze omgeving veilig is en divers qua samenstelling herstelt een medewerker optimaal. Voelt een medewerker zich op onderbewust niveau veilig, dan komt het lichaam in de ‘herstelmodus’ en neemt de gezondheid weer toe. Een gezamenlijk gesprek met de leidinggevende was onderdeel van het traject. Taken en verantwoordelijkheden vragen die bij iemand passen geven waardering en leveren meer energie op dan dat ze een medewerker kosten. Zo kun je door iemand te belasten bijdragen aan zijn/haar herstel.

Het beste van twee werelden: Weten en denken << >> Voelen en intuïtie
Wij beloven een andere kijk op mens en organisatie. Met weblogs als deze hopen wij onze lezers te raken en aan het denken te zetten. Wij begrijpen dat 'weten en denken' een belangrijk deel vervult binnen onze besluitvorming. Het nut van dit jongste systeem van ons brein is: Complexe sociale relaties onderhouden en weglopen bij ‘onze gelijken’ om nieuwe dingen te onderzoeken. Deze functie kan, zeker in een wereld die snel verandert, grote voordelen opleveren. Maar vergeet de schat aan lichamelijke signalen en intuïtie niet. We worden beloond als 'weten en denken' in balans is met voelen en intuïtie: Ons leven heeft zin, zijn we lichamelijk en emotioneel gezond en is onze geest is rustig.

Inspirerende groet, Loes

xx Deze weblog werd geschreven door Loes Heldens.
Meer weten? Neem dan contact met haar op.Reacties


Nog geen reacties geplaatst...
Plaats je eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond