Is de recruiter loopbaancoach?


Met het opstarten van een vacature opdracht gaan de searchers er als eerste mee aan de slag. Zij zoeken via gebaande en ongebaande paden naar geschikte potentiële kandidaten. Een arbeidsintensief proces wat de laatste jaren onder invloed van de digitalisering een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Maar ook wordt de rol van searcher in de huidige arbeidsmarkt steeds belangrijker. Potentiële kandidaten bespreken wij intern en zij worden daarna benaderd.

Een potentiële kandidaat, laat ik hem Erik noemen, liet aan de telefoon weten dat hij geen interesse had. “Hij had het goed naar zijn zin”. Ik vroeg belangstellend hoe hij daar terecht was gekomen. Hij vertelde dat hij bij zijn huidige werkgever stage had gelopen tijdens zijn HBO studie en dat ze hem na zijn opleiding een baan als R&D technoloog hadden aangeboden. Dat deed hij nu zeven jaar en hij had het uitstekend naar zijn zin.
Dat is natuurlijk mooi om te horen en voor mij ook aanleiding om door te vragen. “Heb je wel eens nagedacht over je loopbaan? Weet je wat je over drie jaar wil doen? Wil je je als vakspecialist verder ontwikkelen of wil je een rol richting management?”
Deze vragen zette Erik aan het denken, want eigenlijk had hij zich, door de waan van alle dag, daar nog niet mee beziggehouden. Een paar dagen later belde hij zelf terug. Of hij over zijn loopbaan nog een paar vragen mocht stellen. Ik heb Erik bij mij op kantoor uitgenodigd. Er ontspon zich een openhartig gesprek waarvan de uitkomst was dat Erik ook zijn management skills wilde ontwikkelen.

Een bijkomend voordeel was dat een aankomend manager binnen het functieprofiel van de vacature paste. Erik werd meegenomen in de procedure. Als start omschreef hij zijn motivatie en stelde hij zijn CV op waarin naast zijn projecten vooral zijn rol, bijdragen en de resultaten werden omschreven. Het assessment ondersteunde het vermoeden dat in Erik een mensgerichte manager schuil ging. De AEM cube test liet zien dat het talent van Erik ligt in het uit- en opbouwen. Daar is hij van nature sterk in. En dit sloot feilloos aan bij de fase waarin zijn toekomstige afdeling verkeerde.
De gesprekken met de opdrachtgever verliepen goed en tot volle tevredenheid van beide partijen. Uiteraard begeleidde ik dit proces inclusief de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Toen Erik in zijn nieuwe job begonnen was begeleidde ik hem nog met vier coaching gesprekken zodat hij snel tot wasdom kwam in zijn nieuwe functie.

Na een jaar kreeg Erik een vast contract en werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan het management programma van deze organisatie. Deze doorgroei kans vond Erik geweldig.
Achteraf is Erik blij met het feit dat hij door mij even uit zijn comfort zone werd getrokken. Hij werd uitgedaagd om na te denken over zijn loopbaan en over een functie waarvan hij in eerste instantie dacht “dat is niks voor mij”. Het bleek namelijk een opstap te zijn voor een switch in zijn carrière.

Dat is wat ik zo leuk vind in mijn vak. Dat ik een bijdrage kan leveren in de ontwikkeling van mensen en organisaties. En mensen als Erik zien groeien en hun talenten ontwikkelen.

xx Deze weblog werd geschreven door Berto van der Manden.
Meer weten? Neem dan contact met hem op.Reacties


Nog geen reacties geplaatst...
Plaats je eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond