Jouw waarheid en die van een ander
De consultants van Flexian geloven niet in een maakbare wereld. Ja, competenties en vaardigheden kun je verbeteren en je communicatiestijl kun je per situatie leren afstemmen. Maar de manier waarop iemand zijn omgeving waarneemt staat vast. Hierdoor zullen taken en verantwoordelijkheden per teamlid anders worden geïnterpreteerd. De basis van een constructief team óf een bron om eindeloos te kunnen discussiëren?

In de vorige weblog vroegen wij je om de kantooromgeving op de foto de observeren en bewust te worden van dat wat je zag. Vooral de volgorde en de manier van waarnemen verschilt per persoon. Deze waarneming is een van de factoren die iemands teambijdrage bepaalt. Iedere bijdrage kent andere talenten en ‘blinde vlekken’ en registreert andere kansen en risico’s.

Iemand die toekomstgerichte concepten ontwikkelt schuwt zelden een conflict met bestaande relaties. Het talent dat hieraan gekoppeld zit is het ontwikkelen van toekomstbestendige concepten, voorop blijven lopen in de markt en dus bedrijfsgezondheid voor de lange termijn. Risico van deze bijdrage is het hebben van onvoldoende aandacht voor collega’s en bestaande relaties. Zo kunnen collegialiteit en klanttevredenheid onder druk komen te staan. Vaak wordt er gedacht dat deze teamleden dit gedrag bewust inzetten en wordt hun gedrag veroordeeld. Zo zonde als je beseft dat dit natuurlijk gedrag is en hij/zij onderdeel zijn van een gezonde teamdynamiek.

Bovenstaand teamlid registreert kansen en risico’s die honderd procent waar zijn! Echter, deze waarheid is een deel van de totale waarheid. De totale waarheid is dat wat het team op dat moment nodig heeft en bepaalt wiens waarheid gevolgd dient te worden. Alleen dan wordt er uit een organisatie gehaald wat erin zit: Een constructief team.

Binnen constructieve teams zijn teamleden nieuwsgierig naar het perspectief van de ander. Hoe nieuwsgierig ben jij in dat wat de ander waarneemt?

xx Deze weblog werd geschreven door Loes Heldens.
Meer weten? Neem dan contact met haar op.


Reacties


Nog geen reacties geplaatst...
Plaats je eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond