Succes, de vijand van veranderen


Het tegenovergestelde van veranderen is niet vasthouden, maar onverschilligheid.
De vijand van veranderen, is SUCCES. Succes besluipt je. Bouwt muren op en houdt je gevangen in jezelf. Succes verstikt je langzaam en subtiel. Tot je op een dag niets meer te winnen of verliezen hebt.
Niets meer over, behalve de herinnering aan hoe het was. Had succes je er maar niet van weerhouden om de sprong te wagen naar de wereld die constant aan het veranderen is. Voor het maken van die sprong, willen wij je graag uitdagen.

Inderdaad, het maken van die sprong valt niet mee. We zijn nu eenmaal in een tijd waarin iedereen alles wil begrijpen en waar vasthouden aan vaste patronen voor de meeste mensen verleidelijker is of veiliger voelt dan de bereidheid om te willen veranderen.

Wij zijn tevreden als we in staat zijn om onverschilligheid om te buigen naar interesse, omdat wij een missie hebben. Want wij willen bijdragen aan een wereld waar ondernemers hun doelen halen en medewerkers gelukkig zijn in de dingen die ze mogen doen. En gelukkig begint dat steeds beter te lukken. Naar aanleiding van ons E-book: “Begrijp jij mij, wie ben ik dan?” hebben de eerste trainingen plaats gevonden. Directieleden die iedere dag voor hun eigen uitdaging staan, om het bedrijf dat ze mogen leiden succesvol te houden, waren onze gasten. Zij toonden de bereidheid om naar ons verhaal te komen luisteren. Hun investering: tijd en het lezen van het boek; onze investering: het verzorgen van de training.

In dagdeel 1 staat de IK centraal. Wij laten zien hoe gedrag van mensen tot stand komt en waarom mensen vanuit hun persoonlijk DNA bijdragen aan een bepaalde rol in een organisatie. In het tweede dagdeel gaat het om de WIJ. En vooral hoe een collectief van medewerkers bijdraagt aan het wel/niet organisch groeien/ontwikkelen van de organisatie.

Wat inzichtelijk wordt tijdens de training is dat organisaties slecht in beeld hebben dat iedereen van nature een eigen bijdrage levert aan een organisatie. En dat is toch best bijzonder in een land waar de meeste mensen zich in de rol van bondscoach verplaatsen als het gaat over voetbal. Want dan begrijpen we dat je de keeper niet in de spits moet zetten en de verdediging een rol speelt in de opbouw naar het middenveld en zo verder.Terwijl er op het visitekaartje bij alle teamleden voetballer staat. In een organisatie is dat niet heel veel anders.

Wat ook opvalt is dat vaak de veranderingen die worden doorgevoerd om antwoord te geven op veranderende marktbehoefte, nauwelijks échte innovaties zijn. Meestal zijn het aanpassingen aan het huidige proces.
Geen van beiden is goed of fout, maar ze dienen een ander doel. Waar een nieuwe S-curve zorgt voor toekomstperspectief en duurzaam ondernemerschap, kan het oprekken van de S-curve zorgen voor meer omzet van en rendement uit de huidige producten/diensten. Het is pijnlijk als je de twee door elkaar haalt. Dacht je aan het innoveren te zijn en plots mis je de aansluiting met de markt.

Helaas wordt er over de natuurlijke rol van de medewerkers meestal niet nagedacht en is deze daardoor niet bekend. Begrijpelijk in een wereld waar mensen worden aangenomen op basis van diploma’s, en ervaring. Afhankelijk van de positie op de S-curve (natuurlijke rol) dragen medewerkers wel of niet bij aan de fase waarin producten/diensten zich bevinden. Het vormgeven aan een talentenestafette op basis van ieders natuurlijke bijdrage zorgt ervoor dat processen in een stroomversnelling komen. Naast de winst/continuïteit voor de organisatie, is ook de medewerker energieker, gelukkiger en productiever wanneer hij/zij op zijn eigen positie mag bijdragen.

Door het succes van de training die wij aan directies geven, hebben we besloten om ook aangepaste trainingen te gaan verzorgen voor HR-managers. Aangepast, omdat wij houden van maatwerk!
Is uw onverschilligheid getransformeerd naar interesse en bent u directeur of HR-manager van een organisatie bestaande uit minimaal 5 personen, laat het ons weten. Wij nodigen u graag uit voor een training. Uw investering tijd (2 dag- of avonddelen) en het lezen van ons E-book.

En zoals de oneliner in ons logo doet beloven, bieden wij u: Een andere kijk op mens en organisatie.

Geïnteresseerd om naar aanleiding van deze blog te sparren over onze andere kijk op mens en organisatie en/of geïnteresseerd in de training? Dan nodig ik van harte uit contact met mij op te nemen.

xx Deze weblog werd geschreven door Frank de Beer.
Meer weten? Neem dan contact met hem op.Reacties


12-01-2022   
 Reactie van

Plaats je eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond